jak-se-nespalit

Jak se nespálit při výběru návrháře kuchyně

Zda z nové kuchyně budete nadšení či zklamaní se rozhodne už v počátku, při jejím návrhu. Pojďme se podívat, co nezanedbat  při výběru studia nebo návrháře a na co dát pozor v následné spolupráci, abyste dostali prvotřídní výsledek.

Nová kuchyně. Značná finanční i časová investice. Prostor, který vám bude sloužit minimálně několik let, každý den. Proto musí být perfektně navržená a promyšlená. Aby byla, je potřeba si dobře vybírat, komu tento úkol svěříte.

Nezřídka mne oslovují klienti, s tím, že předtím zkoušeli jiné návrháře nebo studia, ale nebyli s jejich prací spokojeni. Když pak mluvíme o tom, co se jim na spolupráci nezdálo, shodují se na několika věcech. To pro mne bylo podnětem k sepsání tohoto článku. Věřím, že vám pomůže poznat nekvalitního dodavatele návrhů kuchyní, a ušetří vám tak spoustu času, peněz i nervů.

Prvotní filtr

Na trhu kuchyní je to stejné jako v každém jiném oboru. Působí tu špičkoví návrháři a studia, ale také spousta diletantů. Ty první chcete získat pro svou kuchyni. A s těmi druhými nechcete ztrácet čas. Proto je důležité odfiltrovat je hned na začátku. Jak na to?

  • Neberte vše, co vám přijde pod ruku. Hlavní chyba, kterou můžete udělat, je střílet naslepo. Vyjet si přes vyhledávač pár kuchyňských studií v okolí, napsat jim strohé zadání, a čekat na nabídky. Věnujte výběru čas, hledejte firmy, kterým věříte a něco o nich víte.
  • Dejte na doporučení a hledejte reference. Doporučení od známého je skoro sázkou na jistotu. Když už budete hledat reference, hledejte takové, které vám řeknou něco o přístupu studia či návrháře, ne jen anonymní fotky kuchyní. Jak pracovat s doporučeními a jaké reference hledat jsem popsala ve starším článku “Jak vybrat návrháře a dodavatele nové kuchyně”

Nefunguje to? Stopněte to včas!

Už jste se rozhodli, koho oslovit? Výborně, ale zdaleka nemáte vyhráno. Dochází na spolupráci, a tady se začíná lámat chleba. Často se právě tady vyskytnou první náznaky problémů.

Signály indikující problémy:

  • Nedostatečný zájem o vaše potřeby. Aby návrhář mohl navrhnout kuchyni, která vám bude sedět, musí nejdřív získat informace. O prostoru, v kterém se bude stavět. O vašem způsobu života. O plánovaném využití kuchyně. O vašich přáních a potřebách. Neudělal to? Pak nemá dostatek podkladů, a nemůže vzniknout nic než průměrná kuchyně, kterých studia každý měsíc vychrlí desítky.
  • Nerespektování přání klienta. Přáli jste si tmavou kuchyni se světlou deskou, ale od návrháře přišel návrh světlé kuchyně? Něco je špatně.
  • Nezájem o perfektní výsledek. Návrhář, kterému je jedno, jak kuchyně dopadne, vám odkýve vše, jen aby měl zakázku z krku a mohl jít na další. Kývne i na nesmyslné požadavky. Třeba na uzavření jediného topení v místnosti do skříňky. Neřekne vám, že to není dobrý nápad. Nevnáší do spolupráce žádnou invenci. Prostě vše nějak namastí do návrhu, a klidně dá barové sezení před dveře do místnosti, kde krásně překáží. Od takové spolupráce ruce pryč.
    • Laxní (ne)prezentace návrhu. Úzce souvisí s předchozím bodem. Přijde vám e-mail. “Tak tady máte ten návrh kuchyně, nashledanou.”, a v příloze pár obrázků bez podrobného vysvětlení. Dle mne by si měl návrhář před klientem svůj návrh obhájit, lépe řečeno mu vysvětlit, proč kuchyni navrhl tak, jak ji navrhl. Proč je tenhle prvek umístěný tady? Proč je použit tento typ digestoře, a ne jiný? Jak do celého konceptu zapadá barové sezení? Za tímto účelem návrhy klientovi prezentuji vždy na osobní schůzce.
  • Návrh jen na základě půdorysu. To sice není chyba a na základě půdorysu a plánů lze samozřejmě navrhnout perfektní kuchyni. U novostaveb ve fázi plánování to ani jinak nejde. Ze své praxe však vím, o kolik lepší je budoucí prostor kuchyně vidět na vlastní oči, stát v něm, projít si jej s metrem a rovnou se s klientem bavit o různých dispozičních řešeních. Přináší to spoustu nových podnětů. Právě proto vždy navštěvuji prostor, kde bude nová kuchyně stát.

Jak vypadá špatný návrh

Jedna z klientek mi poslala návrh dodaný studiem, které oslovila přede mnou. Jeho název není důležitý. Návrh zveřejňuji, protože na něm můžeme dobře ilustrovat principy výběru, které jsem zmiňovala.

Nejdříve fotografie prostoru, pro lepší pochopení kontextu.

Prázdný prostor připravený pro instalaci nové kuchyně

Prázdný prostor připravený pro instalaci nové kuchyně

Klientka studio oslovila s tím, že by ráda tmavou kuchyni se světlou deskou a místem k sezení. A skříňku naproti kuchyňské lince. Dorazil tento návrh.

Původní návrh kuchyně od kuchyňského studia.

Na první pohled vcelku vkusná kuchyně. Na druhý pohled je to horší:

  • Všimněte si, že návrh nerespektuje zadání “tmavé kuchyně se světlou deskou”.
  • Klientčino přání na skříňku naproti lince bylo vyslyšeno. Problém je, že studio do této skříňky zavřelo jediné topení v místnosti, což samozřejmě drasticky sníží jeho účinnost.
  • Barové sezení je přímo ve vstupních dveřích, které se navíc otvírají dovnitř.
  • Není řešen odtah digestoře nad varnou deskou. Digestoř tam pro jistotu ani není.

Zkrátka všechno špatně.

Problémy zde vidím ve výběru studia a komunikaci:

  • Klientka vytvoření návrhu zadávala u stánku na veletrhu.
  • Kuchyni s klientkou domlouvala slečna, konečný návrh přišel od pána. Je možné, že si nepředali veškeré informace.
  • Studio zpracovalo návrh bez dostatečných podkladů. V mailu s návrhem žádalo klientku o schůzku k upřesnění návrhu. Klientka schůzku odmítla, protože už byla pravděpodobně z celkového přístupu rozčarovaná. Nedivím se jí. Dokud si studio nezajistí dostatečné podklady, nemělo by žádný návrh posílat, protože jej nemá na základě čeho vytvořit.
  • I kdyby studio mělo dostatek podkladů a návrh vypadal řádově jinak, osobně si nemyslím, že je dobrý nápad jej posílat e-mailem bez bližšího vysvětlení a s žádostí o schůzku. Ztratí se tak spousta souvislostí. Proto návrhy klientům vždy prezentuji až na schůzce.

Nad návrhem je potřeba přemýšlet

Po výše popsané zkušenosti přišla klientka za mnou, abych po úvodní schůzce přímo v prostoru připravila nový návrh.

Jde o návrh pro stejný prostor, který je na fotografiích výše.

Návrh nové kuchyně, pohled zhora

Návrh nové kuchyně - pohled od  vstupních dveří

Dveře vpravo jsou volné. Barové sezení jsme umístili k oknu. Po dohodě s klientkou jsme zkombinovaly tmavý dekor se světlou deskou a se skříňkami ve světlejším dekoru nad deskou.

prazdny-prostor-budouci-kuchyne-3

Pod oknem je umístěno jediné topení v místnosti, proto jsme jej nechaly volné, abychom nesnižovaly jeho účinnost. Zároveň jsme prostor nad ním využily jako desku barového sezení, která je zapuštěná i místo parapetu v jednom kuse.

prazdny-prostor-budouci-kuchyne-4

Nad varnou desku jsme umístily vestavnou ale zároveň dostatečně výkonnou digestoř, která nenarušuje vzhled kuchyně.

Návrh jsme si s klientkou odsouhlasily, a nyní řešíme jeho realizaci.

Přeji šťastnou ruku při výběru

Zkrátka a dobře, aby návrhář dokázal zpracovat smysluplný návrh kuchyně, musí mít dostatek podkladů a zájem na tom, aby kuchyně splnila všechna klientova přání. Jinak dobrá kuchyně nevznikne. Při výběru studia či konkrétního návrháře proto mějte tyto věci na paměti. Tím, že si dobře zvolíte, komu zakázku zadat, ušetříte spoustu času a především tisíce až stovky tisíc korun.

Ať už se rozhodnete vybrat kohokoli, přeji, ať spolupráce vede ke kuchyni, ze které budete mít radost.

Adriana Štefanová

8 let práce pro kuchyňská studia mi dalo zkušenosti, které teď jako nezávislý kuchyňský poradce využívám při návrhu kuchyní pro své klienty. Přečtěte si, jak vám pomohu vybrat kuchyni, ze které budete mít radost.

Další články - Web

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>